Fortsättning följer

Lasse Tennander kommer med nytt album 5 år efter det publik- och kritikerrosade ”Så länge hjärtat kan slå”. På nya albumet ”Fortsättning följer” har han samlat 10 sånger – egna och andras.

Klicka för att köpa den här skivan direkt från Gazelle

Så här säger han själv om nya plattan och tiden sedan förra albumet:

– Både jag och producenten Peter R Ericson var från början väldigt klara med att göra en enkel, sparsam och avskalad platta. På mitt förra album, ”Så länge hjärtat kan slå”, ägnade jag mig åt Evert Taube och framgången med den ledde det till ett ganska intensivt turnerande under åren därefter, spelningar där jag blandade mycket Taube med mina egna sånger. Jag gav också 2003 ut ett samlingsalbum med remastrade sånger från hela min karriär plus en tolkning av gruppen Kents sång ”Sverige” (Därifrån och hit – Sånger 1974 – 2003, Sonet/Universal) vilket också genererade ett nyvaknat intresse att lyssna på mig ”live”.

Mellan spelperioderna har jag också fortsatt att skriva nya sånger och nya texter samt nya översättningar av sånger jag länge tyckt om. – När det gäller nya plattan ”Fortsättning följer” var målsättningen redan från början att göra en lugn, harmonisk och ganska intim platta. Jag kände att det var det jag ville göra/höra själv i dessa tider av högt tempo och allmänt hög volym. Musikaliskt har jag under en tid tyckt att det är
spännande att tolka andras sånger och försöka göra dom till mina – Taubeprojektet gav mig väl lite blodad tand! Textmässigt har jag ju alltid på nåt sätt försökt berätta min och min generations historia – från ungdomskärlek in i 70-talet och mognare kärleksrelationer och även politik och samhällsfrågor till sånger om barn och relationen pappa – son, sånger om tidens gång, alltings förändring… kanske mer om existentiella frågor än om politiken.

När jag till den här plattan bl a hittat sånger jag älskat och levt med i snart 50 år, t ex ”Rör vid mig” och ”Finns du hos mig i morgon”, har jag velat skriva texter som gäller mig idag, det liv jag lever nu tillsammans med min familj och mina vänner, snarare än direkta översättningar. Visa på att allting hänger ihop, att fortsättning följer… liksom.

Här finns också tolkningar av andras text och musik (”Jag ger dig min morgon” och ”Uppmuntran”), sånger jag tycker är värda att vårda och låta leva… Kärleken är kanske den röda tråden – kärleken till den kvinna jag lever med, men också kärleken till livet. Vetskapen om tidens flykt och alltings förgänglighet gör att texterna ofta blir begrundande eller tankfulla, ibland lite melankoliska, men det hindrar inte att humorn och lättsinnet också måste få sin plats, som i t ex ”Jag vill inte va´med någon annan än dig” och ”Rullator Rock”!

Att kärleken mellan man och kvinna kan leva länge, överleva vardagens ibland oundvikliga tristess om den vårdas ömt, har också varit en bärande ide´. Undantaget är ”Whiskeyn läkte inga sår” som jag första gången för över tio år sen hörde i en engelsk version. Jag trodde att det var en gammal standardlåt från 40-talet eller nåt, men den visade sig vara skriven av en i högsta grad nu levande singer-songwriter på Irland vid namn Johnny Duhan som jag nu etablerat nära kontakt med. Och EN sång om kärlek som går åt skogen måste ju vara med!
”Det är aldrig försent / Lasse liten” är albumets kanske mest ”introverta” sång i vilken jag försöker knyta ihop trådarna från barndom till idag. Under juli och augusti – och som det ser ut även i höst – kommer jag turnera en hel del. Och eftersom ”Fortsättning följer” tillkommit då och då under ett drygt år (och sångerna under de senaste 3 -4 åren) kommer det kännas bra att lägga den här produktionen bakom mig och gå vidare… Att möta publiken är ändå det som driver mig allra mest. Och så har jag även ett nytt litet projekt i bakfickan att arbeta på. Fortsättning följer…

För övrig info:
Gazell Records AB
Calle Häggqvist
08-660 07 15
calle@gazell.net
Pressbilder och text: ww.gazell.net/press