Sä länge hjärtat kan slå


MÖTET MED TAUBE

Det var på våren 96 som en reklamproducent ringde och frågade:
”Vill du göra en specialversion för en TV-spot byggd på Evert Taubes Så Länge Skutan Kan Gå?”

Köp den här skivan direkt från Gazelle

 

Han talade om textrader med en otrolig nerv, om strofer som fångade livets skörhet, om ödmjukhet och innerlighet.

-Jaså, sa jag, hedrad och förvånad. Jag med mina rötter i popvärldens mylla. Jag som varit så uppslukad av min egen musik och närmast uppfattat allsångens klenoder som ramsor och ljudtapeter. Visst hade jag mött Taube och hans sånger, men långtifrån fångats. Jag hade inte trängt under ytan. (Bristen på vördnad må dock vara mig förlåten Taube lär ju själv, ofattbart nog, ha kallat sina visor för ”skärgårdsskiten ” vid något tillfälle!)

Men ett frö såddes och under de sex år som förflutit mellan TV-spoten och den här plattan har respekten och insikten vuxit för varje låt jag givit mig på.

Jag har fått möta den brådmogne ynglingen som tidigt blev varse livets förgänglighet, den ömsinte småbarnspappan, den förtrollande naturskildraren, den pricksäkre berättaren, den empatiske betraktaren, den kränkte men stolte artisten, den begrundande, åldrande konstnären, den store, tacksamme livsnjutaren, den fabulerande humoristen, den vanliga familjeförsörjaren. Viket register!

Jag lät de klassiska Taube-tolkningarna ligga, läste texterna och lyssnade på den tidige Dylan. Där fanns det nakna uttrycket, de avskalade arrangemangen som lyfter fram orden.

Mötet med Taube möjliggjordes i sin tur av mötet med vännen, musikanten, arrangören m.m. Lars-Eric Brossner och ljudartisten Lars Nilsson på Nilento Studio, som styrkte mig i tron på att Tennander skulle försöka berätta Taube-visor snarare än att skönsjunga. Jag tackar för det goda omdömet och hälsar er alla varmt välkomna till det senkomna mötet!